Artistiek
Artistieke en muzische workshops die groepsvormend, uitdagend en plezant zijn.
En zo divers dat ze afgestemd kunnen worden op de verschillende leer-, leef- en werkstijlen van deelnemers en organisatie.
Wat bieden we aan?
Artistieke en muzische workshops, eventueel met toonmoment. Onze workshops benaderen we niet louter artistiek inhoudelijk maar ook met aandacht voor participatief werken en het groepsproces. Een greep uit ons vaste aanbod zie je in de linkerkolom.
Wat typeert onze workshops?
Zonder blikken of blozen durven we te stellen dat onze workshops altijd lukken.
Onze workshops zijn plezant. Het accent ligt op ‘la joie de jouer’, meer dan op de aan te leren techniek. We geven geen ‘les’, maar hebben plezier met de groepen waarmee we werken. We zijn dan ook geen (muziek)leerkrachten, maar sociaal cultureel werker en kunstenaar in één. Ons enthousiasme en onze passie voor het werken met diverse groepen zorgen ervoor dat we een sfeer creëren waarin iedereen zich goed voelt binnen de groep.
We hebben veel ervaring, waardoor we niet alleen de deelnemers en de begeleiders, de leerlingen en de leerkracht, de medewerkers en de leidinggevende kennen, maar ook de koffiekamer, de schoolcultuur, de werkvloer. Ook al komen we nog maar net binnen. Door onze ervaring voelen we de sfeer aan, kunnen het geheel vrij snel duiden, en anticiperen op de algemene stijl in de school, de voorziening of het bedrijf.
We zijn echte groepswerkers, waardoor we de groep kunnen overnemen en de leerkracht of leidinggevende voor een keer uit zijn/haar dagelijkse rol kan stappen. Vanaf dan maakt de leerkracht/leidinggevende mee deel uit van de groep en iedereen kan elkaar op een gelijkwaardige manier meemaken.
Onze workshops zijn aangepast aan het niveau en het kunnen van de deelnemers. We voelen snel aan wat een groep (artistiek) aan kan waardoor we de activiteit feilloos aanpassen. We kunnen diversiteit aan en bieden genoeg structuur om de workshop te laten slagen. Altijd.
Voor wie werken we?
We werken met en voor iedereen! Qua leeftijd van 3 tot 99 jaar. Dus van kleuters tot bejaarden.
- In het onderwijs werken we met alle types onderwijs: BSO, TSO, ASO, KSO én buitengewoon onderwijs.
- We werken ook met kwetsbare groepen zoals hangjongeren, gedetineerden, mensen in armoede.
- We gaan aan de slag in voorzieningen voor mensen met een fysieke of mentale beperking. Percussie voor hardhorigen of doven? Perfect mogelijk. Afrikaanse dans voor rolstoelpatiënten? Geen probleem.
- Ook overheden en bedrijven kunnen bij ons aankloppen voor teambuildings, familiedagen, personeelsactiviteiten- en feesten, enzovoort.
- Ook voor activiteiten in de privé-sfeer – vrijgezellenavonden , verjaardags- en communiefeesten – kan je ons contacteren.
Hoe werken we?
- Vraaggestuurd. We bieden een aanbod op maat: we bekijken samen hoe onze workshop het beste in jullie programma past, dit kan via een intake-gesprek, of gewoon via mail. Zowel voor onze workshops als onze teambuildings zorgen we ervoor dat ons aanbod afgestemd is op de vraag en de noden van het team.
- Ervaringsgericht. Door het doorgeven van onze kennis en technieken willen we onszelf overbodig maken. Zodat leerkrachten, opvoeders, jeugdwerkers, leidinggevenden en andere begeleiders zelf aan de slag kunnen. Dit kan door gewoon mee te doen met een workshop, of door het volgen van een specifieke workshop gegeven aan een groep begeleiders (nascholing/bijscholing/training).
- Resultaatsgericht. Op het einde van de workshop kan er steeds een toonmoment georganiseerd worden, ook al wordt dit niet zo met de groep ‘gerepeteerd’. Zowel bij de workshops als bij de optredens stoten we steeds weer op verbazing over het goede en vooral snelle resultaat dat de deelnemers behalen. Bij vele leerkrachten of andere begeleiders rijst ook verbazing over de enthousiaste inzet en de vaardigheden van ‘hun’ jongeren, cliënten of medewerkers.
- Ingebed. Voor het onderwijs bieden we pasklare formules om de activiteiten die we samen ontwikkelen en uitvoeren te linken aan leerlijnen- en doelen, vakoverschrijdende eindtermen en de GOK-doelstellingen. We adviseren u bij het aanvragen van subsidies en we helpen graag bij het invullen van de subsidiedossiers.
Wat kost het?
Doedèskadèn vzw heeft veel ervaring en daar profiteer je mee van. Want zo haal je meer uit de begeleidingen en participatieprocessen, studiedagen en vormingen.
Uiteraard is die expertise niet gratis. Het grote voordeel: Doedèskadèn vzw huurt geen dure gebouwen. We hebben geen vaste medewerkers, wel freelancers die veel bieden voor een eerlijke prijs. Kortom: we houden onze kosten laag. Hierdoor betaal je alleen voor onze expertise en niet voor allerlei extra’s.
Bovendien zijn we steeds bereid om samen met jou te bekijken of er subsidies mogelijk zijn en we helpen je graag bij het invullen van de dossiers.
Per workshop staat de kostprijs (voor non-profit organisaties) vermeld.
In deze prijzen zijn inbegrepen (tenzij anders vermeld): intake gesprek (eventueel ter plaatse), voorbereiding op maat van de aanvrager, materiaal, kwaliteitsvolle begeleiding en een evaluatie. De prijzen zijn exclusief btw (6 % of 21 %) en exclusief vervoersonkosten.
Vraag gerust vrijblijvend een offerte via info@doedeskaden.be
Of gebruik het contactformulier.
Kunstmix “l’Afrique c’est chique”
Gedurende een hele schooldag gaan we met een klas aan de slag om een voorstelling ineen te steken waarin we zowel musiceren, zingen, dansen èn toneel spelen. Het optreden vindt plaats tegen het einde van de schooldag en kan voor een parallelklas, een jongere klas, de ouders,… indien een voorstelling praktisch niet haalbaar is, kan […]
Eco-percussie
In deze workshop werken we met allerlei afvalmateriaal, zoals lege plastiek flesjes, olievaten, lege blikken en brikken. Maar ook met emmers, bezemstelen, basketballen en vuilnisbakken.
We gaan op zoek naar de verschillende geluiden die we hiermee kunnen maken.
Gaandeweg bouwen we een ‘muziekstuk’ op, wat tot verrassende resultaten kan leiden.
Haarvlechten
In deze workshop bekijken we Afrikaanse kapsels van een beetje dichterbij: hoe er met vlecht- en naaiwerk soms echte kunstwerken worden gemaakt.
We tonen hoe je ‘cornrows’ maakt en hoe je valse vlechtjes kan invlechten.
Daarna ga je zelf aan de slag. Op elkaars hoofd.
Kleutermenu – De Toverfluit
Kleuters houden van prinsen en prinsessen.
Speciaal voor hen hebben we de ‘Toverfluit’ van Mozart herwerkt tot een kleutervoorstelling.
Net als in de opera moeten de kleuters muzikale opdrachten en proeven van moed uitvoeren om de prinses te bevrijden.
Het resultaat is een mengeling van klassieke muziek en percussie met stokken, trommels, emmers… overgoten met de dynamiek van een groep kleuters.
Lassen
Samen met de deelnemers lassen we een beeld.
Het beeld wordt gemaakt aan de hand van een schets die samen met de deelnemers werd gemaakt.
Het beeld wordt tentoongesteld op een speciale plaats in de school of organisatie.
Metselen
Moderne kunst gaat veel verder dan werken met verf. In het openluchtmuseum Middelheim bijvoorbeeld ontdekken kinderen heel diverse kunstvormen. Heel dikwijls reageren kinderen (en volwassenen): “Dat kan ik ook”. En gelijk hebben ze. Maar kunnen ze er ook een betekenis aan geven ?
Met een binnenstebuiten gekeerd huis geven we betekenis aan het metselen van een soort vierkante blok. Binnenin onze gemetselde structuur creëren we een buitenwereld en buiten is dan de binnenkant. De deelnemers fantaseren over wat er in hun buitenwereld allemaal te zien is en te beleven valt.
Djembé
Deze workshop is een kennismaking met de djembé, een trommel afkomstig uit West-Afrika.
Er worden verschillende ritmes aangeleerd en al heel snel krijgen we een (toonbaar) resultaat.
De nadruk ligt op het plezier en de kracht van het samenspel, eerder dan op de techniek.
Kleutermenu – Reis rond de wereld
Kleutermenu reis rond de wereld in 80 instrumenten.
Samen werken we aan een voorstelling waarbij de kleuters meegaan in een reis rond de wereld aan de hand van wereldinstrumenten.
In een decor van wereldkaarten en wereldbollen zit de verteller met drie grote koffers. De kleuters helpen hem te ontdekken hoe de verschillende instrumenten worden bespeeld. Gaandeweg worden de kleuters muzikanten en samen spelen we wereldmuziek.
Afrikaanse dans
Deze workshop (West-) Afrikaanse dans begint met een opwarming op Afrikaanse (pop)muziek. Daarna wordt een choreografie van minstens 3 verschillende bewegingen aangeleerd, live begeleid door de djembé. Intensiteit en moeilijkheid hangen af van de mogelijkheden van de groep. Met de allerkleinsten gaan we op ontdekking naar dieren uit de jungle, experimenteren we met kleine instrumentjes en beelden we samen al dansend een verhaal al dansend uit.
Samen plezier maken en grenzen verleggen staan centraal.
Meer …
Een overzicht van ons ‘vast aanbod’ ziet u in de linkerkolom.
Maar we hebben in het verleden ook volgende workshops gegeven: henna schilderen, Kapla-constucties maken, (wereld)verhalen maken en vertellen, beeldend werken met diverse ‘kleine’ technieken zoals klei, papier en karton, circusinitiatie, muurschilderen, mozaïeken maken, werkwinkels drama en productie, regie en uitvoering van toneelproducties.